Nekem Nem Mindegy

Szabó Ivett: Gondolat

2015. november 03. - TheMedium

,, Az èrtèk kis dolgokban rejlik. " állt a papìrfecnin. Rajta egy fémgomb. A lány felvette, majd a napfénybe emelve szemlélte. A hideg fém tapintásakor érezte a belé vésett mintát. Vonalak és pontok kavalkádja, részlet a végtelenből.

,, Pont mint egy gondolat." jegyezte meg magànak, majd zsebre tette. Hazaérve vékony fekete szalagot keresett, eggyé tette a gombbal és a nyakàba helyezte.

Èdesanyja halvàny mosollyal nyugtàzta ùj èkszerèt. Első èkszerèt. Szülői csókkal indult ùtnak.

 

A varroda előtt àllò őrnek tisztelettudòan biccentett. Durva ember, nem mer hozzà többet szòlni. Jòl hasznàlja a tőröket. Azokat, amiket az ember lelkèbe szokàs szùrni.

- A cigàny mindenedet,hogy màr megint kèsel..-morogta köszönèst nem fogadva.

A làny lehajtott fejjel sietett a varrògèpek fele. Kabàtjàt gondosan letette, majd a gèp mögè ült. Pontban ötkor minden gèp egyszerre szòlalt meg. Minden nap ugyanaz a munka. Hat òra köpenyekkel, hat òra nagràgokkal. A munkabiztosok ràtapadnak szemükkel, hibàk utàn kutatva. Mögötte egy- egy köpès. Fehèr lànyom halk kacaja.

 

Kèt óra. Nègy òra. Tizenkèt òra. Sietősen pakolta el az anyagokat. Kabàtjàt magàhoz szorìtva haladt a kijàrat felè. Napi tizenkèt òra tisztìtòtűz. Fèlt pokolnak nevezni; ùgy soha nem remènykedhetett volna a szabadulàsban.

Gyors lèptekkel hagyta el az èpületet, de az őr szava megàllìtotta.

- Fordulj meg!

Lesütött szemmel lèpett vissza az őr elè.

- Mi az ott a nyakadban?

- Nem. Nem a nyaklàncod. Az egy gomb. Ez pedig egy varroda, ahol gombokkal dolgozunk. A munkabiztoshoz, most!

Vissza az èpületbe, fel az emeletre, bele a vègzetbe.

- Ez a cigàny lopni pròbàlt. Ez azonnali elbocsàtàst követel.- hangzott az őr szava

A munkabiztos pròbàlt ràjönnia bűntettre. Az őr ràbökött a medàllà minősìtett gombra.

À, a gomb! Mi nem hasznàlunk ilyen.. ìzlèstelen darabokat, nem lopott semmit. De ha màr itt van, szìvesen elbocsàtom, amùgy se bìrom a mocskos kèpèt. A gombot megtarthatja.

 

A làny, elzàrkòzva a többi szidalmazàstòl, szò nèlkül tàvozott. Ùtközben felkapta az első papìrt ès ceruzàt. Kièrve, papìrdarabkàjàt a varroda falànak nyomta, ùgy ìrt.

,, A szenny kis dolgokban rejlik." A papìrt ès a gombot a földre dobta, majd eltűnt a derengő fènyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemnem.blog.hu/api/trackback/id/tr98048944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása